Som ett vardagsrum där alla kan umgås i en otvungen och avslappnad miljö, där det är lätt att glida in när som helst, precis som du är, för att sätta dig vid bardisken eller äta en bit god och vällagad mat. Det spelar ingen roll om du är ensam eller i ett stort sällskap, om du är uppklädd eller i t-shirt. Le Petit Bistrot i Ystad är kvarterskrogen där du alltid är välkommen.
Det var visionen, modellerad på den välkända Stockholmskrogen PA&Co, när makarna Jennie och Jonas Fredman Benson slog upp dörrarna till sin restaurang sommaren 2021.
– Vi vill att det ska vara gemytligt och tillgängligt för alla utan en massa pekpinnar. Det är en familjekrog, både sett till hur den drivs och med tanke på gästerna. Kom gärna hit en söndag med gammelfarmor och barnbarnen, säger Jonas.
Starten skedde mitt under pandemin, men de tvekade inte. De hade funnit en liten men bra lokal på gågatan och kommit på ett kul koncept. Vad fanns det mer att göra än att bara köra?
– Ingen minns en fegis. Dessutom trodde vi på oss själva och ville testa. Det fick bära eller brista, säger Jennie.
Hon och Jonas bodde många år i Stockholm innan de började längta efter något annat. Först fastnade de för Åre, men efter några år i norr drog de iväg i rakt motsatt riktning. I dag bor de med sina två barn bara ett par hundra meter från restaurangen i Ystad och har aldrig trivts bättre.
– Jag älskar Skåne. Landskapet och klimatet passar mig. Redan i januari är det ljust på morgonen. Vilken lyx! Jag önskar att jag hade fattat hur bra här är tidigare i livet. Jag känner mig som skåning i själen, säger Jennie.
Hon växte upp i Göteborg, där hennes pappa Crister Svantesson var en framstående kock och gastronomisk pionjär, som under många år drev krogen Johanna med Leif Mannerström.
Även om hon stundtals har ägnat sig åt annat i livet blev Jennie starkt påverkad av att i unga år bli marinerad i en sådan miljö. Så gång på gång har hon återvänt till restaurangbranschen.
Visst innebär det mycket slit, medger hon, men det ligger henne ändå varmast om hjärtat.
– Det är mer ett sätt att leva än ett yrke. Ingenstans är man så nära sina kollegor som på en restaurang. Det blir som en andra familj. Vi känner varandra utan och innan. Sedan gillar jag även det höga tempot. Det är säkert inte för alla, men för somliga av oss är det vad vi kan och trivs bäst med.
Även Jonas har lång erfarenhet från olika jobb i krogmiljö. Le Petit Bistrot är dock den första verksamheten som makarna driver själva.
Vid sin sida har de Jennies pappa Crister, som har flyttat med till Ystad, och vars kulinariska kunskaper har färgat av sig både på menyn och kökets utformning. Han är nästan 80 år men är på plats varje dag och hjälper bland annat till med att koka fonder.
Menyn består normalt av två kött- och fiskrätter samt en med fågel. Samtidigt förändras den hela tiden och kan skilja sig från en dag till en annan. Jennie beskriver maten som ”ärlig utan krusiduller”, alltid lagad från grunden på bästa möjliga råvaror.
– Egentligen tror jag att vi har öppnat en restaurang som vi själva skulle vilja hänga på. Vi har också många stamgäster, vilket är en ynnest. Att folk tycker att vi är så härliga att de vill komma tillbaka igen, igen och igen är ju det vi strävar efter. Utan Ystadsborna hade vi aldrig haft den här restaurangen. Det känns som om vi har kommit hem.
TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin