Tobbe Larsson – hästartist med dubbla världar

Tobbe Larsson

YRKE: Hästartist med tonvikt på frihetsdressyr.

ÅLDER: 44 år.

BOR: Sjörup och Dubai.

AKTUELL MED: Sommarsäsongen på Sjörups Prästgård med Tobbe Camp, Open Home Training och den nystartade restaurangen 15 Minuter En Kvart. Är senare i höst huvudnumret på Sweden International Horseshow. Ende skandinav i boken ”The Equestrian World” från teNeues, som skildrar de mest framstående inom hästvärlden och går ut på fyra språk i över 20 länder.

MERITER I URVAL: Två Europaturnéer med framträdanden på de allra största arenorna. 130 tv-program (Ponnyakuten) för SVT och ytterligare program för andra kanaler. Tränare för tre prinsar, däribland kronprinsen, i Förenade Arabemiraten.

FRITIDSINTRESSE: Älskar enkla vardagsäventyr, som en bilresa ut på landsbygden för att besöka gårdsbutiker med närodlade råvaror.

LÄS MER: tobbelarsson.com

Bokstäver ställer till det för honom, men hästars kroppsspråk kan han läsa utan och innan. 20 år in i karriären har Tobbe Larsson lagt världen vid sina fötter. Själv lever han i två. Han delar sin tid mellan myllan i Sjörup och de kungliga palatsen i Dubai.

Sedan sitt första offentliga framträdande för 20 år sedan har Tobbe Larsson uppträtt på de flesta stora arenor, från Wembley Arena i London till Nelson Mandela Forum i Florens. Bland barn och ungdomar är han en stor förebild efter flera år med tv-programmet Ponnyakuten.

I Förenade Arabemiraten, där han tillbringar vinterhalvåret, står han kungafamiljen nära och anses ha magiska krafter för sitt tillsynes telepatiska förhållande till hästar.

– Det har mycket med deras kultur och religion att göra. Om jag har en cool kompis här hemma som ska ta en selfie gör han det gärna framför en Ferrari. Där nere står de coola vid en häst. Hästen är en nationalsymbol. Det står till och med i Koranen att du har guds gåva om du kan jobba med hästar.

Tobbe har alltid älskat djur. Under uppväxten i Svarte utanför Ystad hade han allt från vandrande pinnar till kaniner. Den första hästen, shetlandsponnyn Laddie Boy, fick han som sjuåring.

Som dyslektiker hade Tobbe det tufft i skolan och blev aldrig riktigt förstådd, men i djurens värld fann han en stark tillhörighet. Hästars kroppsspråk var betydligt lättare att tyda än en text.

Inom frihetsdressyr tycks det finnas ett osynligt band mellan människa och häst. Ett band som kan allas tillit, respekt eller kanske just förståelse. Med små signaler får Tobbe hästarna att följa hans vilja.

– Att jag gör det jag gör beror nog på att jag har lagt ner mer tid på mötet med hästarna än att sitta och läsa. Men deras passion måste vara lika stor som min. De måste gilla att visa upp sig. Det funkar inte med hästar som är nervösa eller rädda. Med frihetshästar märks det tydligt. Om de inte vill lyssna på mig sticker de genast iväg.

Att Tobbe blev artist var mest en slump. Det började med att en rullstolsburen dam kontaktade honom och undrade om han kunde lära hennes häst att ligga ner, så att hon skulle kunna komma av och på.

Damen hade en assistent, som en dag när de anlände lite tidigt filmade Tobbe när han stod i gummistövlar och rancherade en av sina unga hästar. Den dåvarande sportchefen på Flyinge, Jan Jönsson, fick se filmen och bjöd in Tobbe att uppträda. Det blev starten på karriären.

– Jag var så ung att jag bara kastade mig in i det.

Hästen på filmen var ingen mindre än den trogne följeslagaren Nicke. Egentligen födde Tobbe upp honom för att sälja honom, men köparen tyckte att han var för bångstyrig. Nicke kom därför tillbaka och är vid 22 års ålder en kändis och ikon i sin egen rätt.

– Jag är verkligen ödmjuk inför honom, för det är han som har gjort min karriär. Utan diskussion. De andra hästarna har fyllt på, men det är Nicke alla kan allt om. Det är kul att han har gjort ett avtryck.

I Sverige blir Tobbe ofta igenkänd. Han har inget emot det men gör samtidigt allt för att inte dra blickarna till sig. I rampljuset vill han däremot fånga allas uppmärksamhet.

Denna dubbelhet är något som de flesta artister lever med. För Tobbe blev det extra tydligt när han erbjöds en egen avatar i det populära tv-spelet Star Stable.

Han insåg att hans offentliga jag faktiskt är en figur och att denne ”Tobbe Larsson” skiljer sig mycket från den han egentligen är.

– Jag kan gå upp på en scen inför massor av folk, men privat är jag väldigt blyg. Om jag ska på middag med mina vänner och de säger att det kommer sju andra, börjar jag genast tänka på hur jag ska kunna avboka det.

När han var yngre trodde han att det var viktigt vad andra människor tyckte om honom eller var han syntes. Han tackade ja till kändisfester och premiärer. Nu har han insett att det är omöjligt att bli älskad av alla. Det viktigaste är att hitta en balans i livet.

– Därför mår jag så bra av att komma till Dubai, för där kan jag vara mig själv. För mig har det varit jättenyttigt. Jag är glad att jag har mina olika världar.

När vi möts har Tobbe precis återkommit till Sjörups Prästgård efter en turné i Sverige och Finland. Gården har varit i hans ägo i 18 år och är en av de platser som han kallar hem.

Det är här han ordnar de populära sommararrangemangen Tobbe Camp och Open Home Training, som lockar deltagare från hela Norden.

Sjörup är också inspelningsplats för Ponnyakuten. Programmet var nummer ett på Barnkanalen flera år i följd, men just nu har SVT inga planer på att plocka upp det igen. Däremot rullar det för fullt i specialversioner i norsk och finsk tv.

Ponnyakuten har varit avgörande för Tobbes nuvarande verksamhet och gjort honom till en känd person långt utanför hästvärlden, men den ursprungliga idé som han och Magdalena Graaf kläckte under ett inspirerat nattsudd i salongen på Sjörups Prästgård var inte i närheten av vad som i slutändan visades i rutan.

Framför allt var det inget barnprogram. Det var produktionsbolaget som ville byta målgrupp. Tobbe medger att han först blev mycket besviken.

– Men det blev jättebra. Mitt främsta krav var att det skulle vara på riktigt, att det inte skulle vara fabricerat, och jag tror att det har varit viktigt för Ponnyakutens framgångssaga. Vi tog barnen på allvar och de fick hjälp av Sveriges absoluta topptränare.

Det senaste projektet är en restaurang på gården i Sjörup. I sommar slår 15 Minuter En Kvart upp portarna i regi av unga, erfarna krögare från Ystad, som arrenderar restaurangen av Tobbe. Men namnet har han kommit på själv. Sjörup ligger ju en kvart från både Ystad och Skurup och maten ska inte ta mycket längre tid att få på bordet.

Även om Tobbe inte står vid grytorna har han haft ett stort inflytande över vad som är i dem.

Han säger sig vara kräsen med vad han stoppar i sig, så varför ska matgästerna nöja sig med mindre?

I grunden är maten ganska enkel, men den är alltid baserad på närproducerade, färska råvaror. Exempel från menyn är surdegspizzor, sallader, viltburgare och kaffe med dessert. Restaurangen är öppen sju dagar i veckan under hela sommaren.

– Det är ett kul koncept, för det blir bara en lucka i väggen. Du sitter på trädäcket utanför, med bekväma möbler och sköna kuddar från ”Adamsbro Equestrian”, den ledande kuddtillverkaren inom häst. Man ska kunna koppla av och samla kraft där. Avhämtning går också bra.

I slutet av november är det dags för nästa milstolpe. Tobbe är huvudnummer på Sweden International Horse Show på Friends Arena i Solna, en av få jättearenor som han ännu inte har uppträtt i. Det ser han fram emot, det är ju trots allt nationalarenan.

Framträdandet kan också bli hans sista i Sverige.

– Kanske är det dags att dra i bromsen. Jag säger inte att det är ett klart faktum, men jag tycker att det är viktigt att reflektera över det och vara glad för det som har varit. Men verksamheten här i Sjörup ska leva vidare. Jag älskar verkligen den här bygden.



TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Tobbe Larsson om hästen Nickes särskilda egenskaper
Nästa artikel: Mannen bakom världens bästa häst