Fritiden – en plats för vila, umgänge och nöje

Fritiden

• Består av: Hotellverksamhet med 71 rum, Restaurang Harrys, Juicebaren, Rooftop Bar och Wellnessavdelning. Gymmet Fitness24Seven hyr också in sig i lokalerna.
• Drivs av: Jenny Nilsson och Martin Jönsson. Hon ansvarar för driften, medan han äger byggnaden via sitt fastighetsbolag PMJ Fastigheter AB. De äger och driver även hotellet Continental du Sud i Ystad.
• Grundades: År 2020.
• Adress: Österleden 19, Ystad.
• Öppettider: Öppet dagligen.
• Läs mer: hotellfritiden.se

Det råder inga tvivel om att makarna Martin Jönsson och Jenny Nilsson är stolta över vad de har åstadkommit, när de visar runt på Fritiden i Ystad, som de driver tillsammans. Han äger byggnaden via sitt fastighetsbolag PMJ Fastigheter AB och hon har rollen som hotellchef.

Verksamheten fick en tuff start mitt i pandemin, men genom målmedvetenhet och kreativitet kom den snabbt på fötter. Fokus skiftade från konferens- till privatgäster och stor möda lades på den personliga kontakten, både före och under besöket.

– Där och då kändes det inte så, men i efterhand kan vi konstatera att det kom en hel del bra ur pandemin också. Vi lärde oss mycket som vi fortsätter med och har nytta av än i dag. För vår del handlar det hela tiden om att skruva på konceptet för att få hit mer folk. Vad har vi gjort tidigare som har fungerat bra och hur kan vi utveckla det vidare? säger Martin.

Senaste tillskottet är wellnesavdelningen i källaren, som tillkom sommaren 2022. Platsen erbjuder avkoppling och återhämtning genom hudbehandlingar, pedikyr, yoga, mindfulness och meditation i en lugn och avslappnande miljö.

Jenny betonar att det inte är något regelrätt spa. Däremot har gästerna tillgång till de två jacuzzibaden på terrassen högst upp på husets sjunde våning med 360 graders utsikt över omgivningarna.

Precis som Restaurang Harrys, Juicebaren och Rooftop Bar är wellnessavdelningen öppen för alla. Att erbjuda olika paketlösningar med mat och nöjen är visserligen ett sätt att behålla hotellgästerna i huset, men för Martin och Jenny är det minst lika viktigt att skapa en mötesplats för alla som bor i närområdet.

Att Fritiden är mer än ett hotell och konferenscenter hörs nästan på namnet. Här kan människor umgås, äta gott, ta en drink, roa sig, lyssna på livemusik och koppla av från vardagen för en stund.

– Hela lobbyn kan användas åt att sitta här och ha det gott. Vi har öppet alla dagar i veckan, säger Jenny.

Ambitionen är att skapa en verksamhet som för stafettpinnen vidare från 1936 års fritidsutställning, som hölls i parken utanför. Arrangemanget markerade starten för det moderna Sverige, då semester för första gången blev en rättighet. Senare skulle det välbesökta badhuset bära facklan vidare under ett halvt sekel.

Platsen bär på mycket historia, som lever kvar genom de många detaljer i teak och mosaik som har bevarats från simhallen. I restaurangen är det forna hopptornet en del av inredningen och inunder har den stora, kaklade bassängen blivit en mysig källarbar med två boulebanor.

Med liv och rörelse i byggnaden kan Martin och Jenny slappna av. Visionen höll.

När de för några år sedan tog över Continental du Sud, som ligger ett par kvarter bort, var de helt nya i hotellbranschen. Nu börjar de bli luttrade veteraner. De drar nytta av synergieffekter mellan sina två hotell, där de dels förvaltar ett anrikt arv och dels skapar något nytt och spännande i staden.

Framför allt ett ögonblick från de gångna åren har stannat kvar hos Martin.

Tidigt våren 2020, när pandemin hade dragit i gång och allt var kaos för att hotellbygget försenats, klev han ut genom byggväven på den kommande rooftopbaren och mötte den vidunderliga utsikten över havet.

– Jag fick gåshud och började nästan gråta. Fram till dess hade jag ju inte vetat hur det skulle bli, utan bara haft ritningar. Då kände jag att vad som än händer har det varit värt det. Det kommer aldrig att skapas något liknande i den här staden. Vi har lämnat ett avtryck.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Beatrice Järås om vikten av kultur för barn
Nästa artikel: Kreativiteten får fritt utlopp i containern