En mötesplats där allt är möjligt

BRICK Österlen

• Vad: Mötesplats med butik, matkafé, boende, tillverkning, festlokaler och event.
• Var: Gislöv.
• Drivs av: Niina och Jonas Lilja.
• Öppettider: Under högsäsong öppet sex dagar i veckan, inklusive två kvällar. September–april öppet torsdag–söndag klockan 11–16.
• Instagram: instagram.com/brickosterlen
• Läs mer: brickosterlen.com

I en stor röd tegelbyggnad i Gislöv, på kanten till ett vidsträckt åkerlandskap, har Niina och Jonas Lilja skapat en plats där kreativitet möter samvaro, upplevelser och livsglädje.

För nästan tre år sedan kom de till en tom lokal, med en vidhängande rå maskinhall, och fyllde platsen med innehåll, bokstavligen av egen kraft. Här fanns inget färdigt koncept att ta över. Det var som en tom duk redo att fyllas med färg – och det färdiga verket blev BRICK Österlen.
Innanför väggarna ryms butik, kafé, festlokal, tillverkning och boende. Det är också en plats för event och happenings, som den årliga julmarknaden med lokala hantverkare. Egentligen finns det inga begränsningar för vad BRICK Österlen kan vara eller bli.
Så kanske är det fel att kalla det färdigt. Snarare är det ett pågående projekt, där allt kan hända, precis som vidderna utanför de stora fönstren är i oupphörlig förändring: ibland ett böljande kornhav, ibland ett låglänt betfält, ibland att gulgnistrande rapsrike.
– Vi kommer aldrig att bli klara. Det är en ständig utveckling och det är ju också det vi tycker är så kul, säger Niina.
Jonas har alltid haft en konstnärliga ådra och har målat i hela sitt liv. När han som ung fick sitt första jobb som svetsare på Volvo fann han ett nytt kreativt uttryck: svetsen och stålet blev en bärande del av hans skapande.
Hans avtryck finns överallt på BRICK Österlen. En stor del av inredningen är hans kreationer. I butiken, som han ansvarar för, finns också många av hans föremål till försäljning och genom en glasvägg kan besökarna blicka in i hans verkstad.
Under lågsäsong ägnar han mycket tid åt beställningsjobb, allt från enkla gardinstänger till stora fönsterpartier och trappor.
– Det är ett rent hantverk. Jag använder inga stora maskiner, säger han.
Även maten och bakverken som serveras i kaféet görs på plats. Det här är främst Niinas domäner och det är hon som bakar, även det ett kreativt uttryck.
– Jag och Jonas bidrar med totalt olika kunskaper, men vi är likasinnade på så vis att vi ofta har samma målbild utan att behöva förklara så mycket för varandra. Jag litar på honom och han på mig. Vi petar inte så mycket i vad den andre gör, utan ger varandra utrymme.
Innan makarna Lilja flyttade till Österlen bodde de i Stockholm, där Niina under många år var verksam inom besöksnäringen i en rad olika roller. Jonas jobbade som kvalitetsingenjör inom fordonsindustrin och även en tid med liknande uppgifter inom medicinteknikbranschen.
Numera har båda fullt fokus på den egna verksamheten.
– Vi var ganska klara med våra karriärer, som inte längre gav oss det vi ville, och kände att vi var öppna för något nytt. Det var bara tur att vi båda nådde den punkten vid exakt samma tillfälle i livet. Många andra par har kanske den känslan lite mer omlott, säger Niina.
Att bygga ett varumärke från grunden har sina för- och nackdelar, medger hon. Å ena sidan tar det lite längre tid, eftersom allt är nytt. Å andra sidan finns det inga förväntningar att leva upp till och man slipper jämföras med en tidigare ägare.
– Vi har varit helt fria att göra precis vad vi vill och har verkligen kunnat göra vår grej. Vi hittade den här fantastiska platsen, där vi kände att vi kunde skapa en mötesplats, och för att samla människor behövs även mat och dryck. Sedan behövs också något unikt. Det är de tre grejorna som är grunden till allt: läget, maten och det unika som vi har i Jonas hantverk. Allt får plats här.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Nya möjligheter för alla när Sparbanken Syd går in i Mäklarna Ekström
Nästa artikel: Müllret härskar på Tumült