Bengt ”Fuffe” Åkesson om odlingsförutsättningarna på Österlen

– Nummer ett är att välja rätt druva, som funkar i det här klimatet, vilket jag personligen inte gjorde från början. Jag började med kända sorter som Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling, vilket inte föll så väl ut. Olika druvor tar olika lång tid på sig. Det är precis som med äpplen. Vissa mognar tidigare än andra. Så när jag odlade Chardonnay såg druvorna jättefina ut, men de hann aldrig bli mogna. Man lär sig mer för varje år, hur man ska odla och när det är bäst att skörda. Kvaliteten blir ständigt bättre. Man förstår också mer om vilka viner ens druvor passar bäst till, om det ska vara ett mousserande eller ett ståltankslagrat, stilla vin. Det handlar också om hur det ska pressas och vilken jäst som ger bäst resultat. Man förfinar och förfinar hela tiden.

Fakta om Skepparps Vingård:

  • Drivs av: Bengt ”Fuffe” Åkesson och Eva Bergqvist.
  • Grundad år: 2011.
  • Odlingsareal: Cirka fyra hektar.
  • Antal stockar: 14 000.
  • Druvsorter: Solaris, Rondo och Cabernet cortis.
  • Exempel på viner: Skepparps Grand Prix Solaris, Skepparps Grand Prix Rosé, Skepparps Crossover.
  • Utmärkelser i urval: Tre medaljer – guld, silver och brons – vid Nordic Wine Challenge 2020. Swedish Wine Producer of the Year 2019, även där guld, silver och brons.

Hemsida: skepparpsvingard.se

Föregående artikel: Lokala vinmakare finner sin egen melodi
Nästa artikel: Carl-Otto Ottergren om vinföretagande på Österlen